3 buraczki
1 barszcz czerwony ekspresowy (z torebki) + 0,5 l wrzącej wody
1 długi ogórek
1 ser feta
200 ml jogurtu naturalnego
300 ml jogurtu typu greckiego (lub śmietana 30%)
pęczek szczypiorku
3 łyżki posiekanego koperku
2 ząbki czosnku
pieprz
sok z cytryny
Przygotowanie:
Buraczki ugotować. Barszcz rozrobić w 0,5 l wrzącej wody i zostawić do ostygnięcia.
Ogórka i ugotowane buraczki zetrzeć na grubych oczkach i połączyć z jogurtami, dodać posiekany szczypiorek i koperek oraz drobno posiekany czosnek. Połączyć z wystudzonym barszczem, doprawić pieprzem i sokiem z cytryny.
Fetę pokroić w kostkę i dodać do chłodnika. Można dodać też malutkie grzaneczki.
Nadesłał(a) miszka696,
dnia: 2011-07-02 12:22:04.783
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.