Gęsty, na wywarze z botwinki. W większości przepisów na chłodniki zalecane jest pozbywanie się liści z wywaru, czego ja sobie nie wyobrażam osobiście. Więc w tej wersji liści się nie pozbywamy. Przez to chłodnik jest bardziej konkretny i pożywny.
Młode buraczki myjemy i kroimy drobno wraz z listkami. Gotujemy do miękkości w bulionie.
Czekamy aż ostygną, dodajemy do nich pokrojonego w kostkę ogórka i drobno pokrojoną zieleninę. Dodajemy do tego również maślankę lub jogurt. Lub oba - w zależności co mamy pod ręką. Doprawiamy do smaku świeżo mielonym pieprzem, solą i sokiem z cytryny. Kiedy już uzyska odpowiednio kwaskowy smak, wstawiamy do lodówki w celu schłodzenia.
Przed podaniem dodajemy do niego ugotowane jajko.
Nadesłał(a) GretchenRoss,
dnia: 2011-07-14 17:07:38.958
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.