kasza gryczana lub jęczmienna
soczewica czerwona lub ew. zielona
mieszanka warzyw, np.: papryka, cukinia, ziemniaki, marchew, seler, cebula, por etc.
świeży imbir
czosnek
oliwa z oliwek
bulion wegetariański
curry
sól
ew. pieprz
chili
oregano
bazylia
papryka słodka
można dodać również kumin
Przygotowanie:
Kaszę gryczaną lub jęczmienną gotować wraz z soczewicą (najlepiej jeśli nie są to kasze w woreczkach - wtedy zachowują więcej wartości w potrawie) w wodzie z bulionem i oliwą. Dodać do nich warzywa, na które mamy ochotę, starte lub pokrojone w kostkę.
Dusić pod przykryciem aż zmiękną wszystkie składniki. W trakcie duszenia sprawdzać czy w potrawie znajduje się odpowiednia ilość płynu. W międzyczasie można również stopniowo zacząć potrawę doprawiać - na początek obranym i tartym imbirem, wyciśniętym czosnkiem, a na sam koniec curry (nie może się długo gotować, bo będzie gorzkie), solą i ewentualnie pieprzem, jeśli potrawa jest zbyt mało pikantna. W smaku i aromacie efekt końcowy powinien być orientalny.
Wskazówki i uwagi:
Jeśli chcemy dodać pora, można wkroić go do potrawy na minutę - dwie przed zakończeniem, wtedy będzie chrupiący.
Całą potrawę przed podaniem obficie posypujemy natką pietruszki.
Nadesłał(a) GretchenRoss,
dnia: 2011-07-06 16:28:40.721
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.