1/2 kilo buraczków
niewielka sałata
1/2 kostki sera feta
10 orzechów włoskich
pieprz
winegret czosnkowy: 3 łyżki oliwy z oliwek
3 łyżki octu jabłkowego lub białego winnego
2 ząbki czosnku
szczypta soli
szczypta pieprzu
i jeszcze 3 szczypty pieprzu
Przygotowanie:
Buraczki gotuję na parze około 30 minut - w całości, ze skórką, w folii aluminiowej, lub takoż piekę w piekarniku. Powinny być jędrne i lekko chrupiące.
W tym czasie przygotowuję sos miksując blenderem wymienione składniki na gładką masę. Gdy sos jest gotowy zajmuję się łuskaniem i krojeniem (nie za drobno) orzechów.
Buraczki są już gotowe - trzeba je zatem wystudzić, pokroić w cienkie plasterki i zalać winegretem. Można wstawić do lodówki na noc, wtedy genialnie przechodzą sosem...
Układam na talerzach liście sałaty, potargane na apetyczne kawałki, na tym układam plasterki buraczków, posypuję pokrojoną w kostkę fetą i orzeszkami. Dzieło wieńczy szczypta świeżo zmielonego pieprzu. Smacznego!
Nadesłał(a) absurdalia,
dnia: 2011-06-24 16:58:33.34
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.