puszka.pl - pysznie!

Placki z jabłkami

Bardzo szybko się je robi, są bardzo jabłkowe i bardzo delikatne. Zawsze je uskuteczniam, gdy mam mało czasu na obiad i nie wiem co zrobić.


Rodzaj diety: ovo-wege

Składniki: ok 20 placuszków

3,5-4 mniejsze lub 2 duże jabłka
mniej więcej kopiasta łyżka cukru (zależy od słodkości jabłek)
1 szklanka mąki
1 szklanka wody
1 jajko
szczypta soli
szczypta proszku do pieczenia
ew. 1 łyżeczka cynamonu
olej do smażenia

Przygotowanie:

Jabłka obieramy, ścieramy na tarce jarzynówce i zasypujemy cukrem, mieszamy. Żółtko mieszamy z wodą. Mąkę, sól, proszek do pieczenia mieszamy. Białka ubijamy na sztywną pianę.

Wszystkie składniki mieszamy (najlepiej łyżką) i nakładamy na patelnię z rozgrzanym olejem jak racuchy.

Wskazówki i uwagi:

Jeśli jabłka są średnio słodkie to dodajemy kopiastą łyżkę cukru. Ja traktuję to jako bazę wyjściową i sypię albo trochę więcej albo mniej w zależności od tego jakie jabłka kupiłam.
Można też do jabłek dodać 1 łyżeczkę cynamonu, jednak ja wolę "czyste" placuszki.
Nadesłał(a) koperco, dnia: Jun 20, 2011
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.

Twoje zapiski: