ciasto: 200 g masła/ margaryny/ innego twardego tłuszczu (np.palmowego)
300 g mąki
100 g cukru pudru
szczypta soli
beza: 3 białka
6 łyżek cukru
Przygotowanie:
Składniki na ciasto połączyć (tłuszcz można roztopić i przestudzić), wyrobić, zrobić kulkę, zawinąć w folię i na 25 min. do lodówki.
Ciasto wyjąć, wyłożyć nim formę do tarty. Piec 10 minut w 200°C.
W tym czasie rabarbar pokroić na 1-2 cm kawałki, posypać cukrem. Ciasto wyjąć i rozłożyć na wierzchu rabarbar. Białka ubić na sztywno dodając stopniowo cukier, wyłożyć na rabarbar. Piec ok. 30 minut w 180°C. Beza powinna być złota i krucha. Jak zacznie się przypiekać, przykryć folią aluminiową lub papierem do pieczenia i dalej suszyć.