puszka.pl - pysznie!

Tarta z rabarbarem i bezą

Ciasto, słodki, miękki rabarbar i beza. Palce lizać!


Rodzaj diety: ovo-wege

Składniki: 12

5 łodyg rabarbaru
2 łyżki cukru

ciasto:
200 g masła/ margaryny/ innego twardego tłuszczu (np.palmowego)
300 g mąki
100 g cukru pudru
szczypta soli

beza:
3 białka
6 łyżek cukru

Przygotowanie:

Składniki na ciasto połączyć (tłuszcz można roztopić i przestudzić), wyrobić, zrobić kulkę, zawinąć w folię i na 25 min. do lodówki.

Ciasto wyjąć, wyłożyć nim formę do tarty. Piec 10 minut w 200°C.

W tym czasie rabarbar pokroić na 1-2 cm kawałki, posypać cukrem. Ciasto wyjąć i rozłożyć na wierzchu rabarbar. Białka ubić na sztywno dodając stopniowo cukier, wyłożyć na rabarbar. Piec ok. 30 minut w 180°C. Beza powinna być złota i krucha. Jak zacznie się przypiekać, przykryć folią aluminiową lub papierem do pieczenia i dalej suszyć.

Wskazówki i uwagi:

Pyszne jeszcze ciepłe:)
Nadesłał(a) fear77, dnia: Jun 10, 2011
Źródło/autor przepisu: Kamila

Twoje zapiski: