Ekspresowy dżem truskawkowy z wyraźnymi kawałkami owoców
Na blogu Ptasi (link poniżej) przeczytaliśmy, że krótko gotowany dżem truskawkowy "niestety szybko się starzeje (po ok. 3 miesiącach zaczyna ciemnieć, a smak traci świeżość - jakby truskawki z niego parowały)". W zeszłym roku to sprawdziliśmy - dżem faktycznie traci powoli aromat i kolor, a w końcu robi się bardziej brązowy niż czerwony. U nas zajęło to dłużej niż 3 miesiące, ale też gotowaliśmy truskawki dłużej niż 5 minut. Dlatego do szybszego spożycia robimy dżem z tego przepisu, a resztę tradycyjnie, wg. przepisu "babcinego".
Rodzaj diety: wegańska
Składniki:
1 kg soczystych, dojrzałych truskawek
100-200 g cukru + 15-25 g Żelfixu/ Dżemixu 3:1 lub cukier żelujący 3:1 (100-200 g) [*]
ew. sok z cytryny do smaku
Przygotowanie:
Truskawki myjemy, odszypułkowujemy, umieszczamy w misce i zgniatamy rękoma (lub siekamy na drobniejsze cząstki, choć to dość pracochłonne). Jest to konieczne, bo całe truskawki są później niewygodne przy smarowaniu, a owoce same z siebie się nie rozpadną.
Truskawki umieszczamy w garnku, po zagotowaniu nieco zmniejszamy gaz i gotujemy jeszcze 5-15 min. od czasu do czasu mieszając. Sprawdzamy smak i ewentualnie dodajemy trochę soku z cytryny. Dodajemy Żelfix/ Dżemix i gotujemy jeszcze 1-3 min. - dłużej nie można, bo pogarsza to właściwości żelujące pektyny!
Po zdjęciu z ognia mieszamy do zaniku piany - sama nie zniknie i będzie brzydko wyglądać w słoikach. Dżem jak najszybciej przekładamy do wyparzonych, najlepiej jeszcze gorących słoików, zakręcamy wyparzonymi nakrętkami, mocno zakręcamy i stawiamy do góry dnem, żeby lepiej się zassały. Kiedy pokrywki się wklęsną, odwracamy słoiki, żeby dżem opadł na dno. Zużywamy w przeciągu 3 miesięcy :)
Wskazówki i uwagi:
[*] Cukier żelujący to gotowa mieszanka cukru i substancji żelującej. 3:1 oznacza, że dany zagęstnik przeznaczony jest do dżemów "niskosłodzonych", w których waga owoców i cukru ma się jak 3:1 (np. 3 kg owoców i 1 kg cukru). My używamy mniejszej ilości zagęstnika, żeby otrzymać gęsty dżem, a nie galaretkę. Dlatego zamiast opakowania (40 g) Żelfixu/Dżemixu wystarczy 15-25 g, a zamiast zalecanej ilości (350 g) cukru żelującego ok. 100-200 g.
Twoje zapiski: