puszka.pl - pysznie!

Koktajl słonecznikowo-bananowy

Bezglutenowe, bezmleczne.


Rodzaj diety: wegańska & RAW

Składniki: dla 4 osób

3 garście pestek słonecznika
zimna, przegotowana woda
2 łyżki cukru trzcinowego
2 średnie banany (ok. 350 g)

Przygotowanie:

Pestki słonecznika zalać taką ilością zimnej wody, aby je przykryła, i odstawić na 2 godziny.

Pestki odcedzić i umieścić w pojemniku blendera, zalać zimną wodą do objętości około pół litra i zmiksować. (W tym momencie prawomyślnie byłoby odcedzić "mleczko słonecznikowe", ale jak posmakowałam tego lekko chrupiącego kremu, to postanowiłam pozostawić masę w całości.) Następnie wsypać cukier, dodać pokrojone na kawałki banany i zmiksować całość na gładką masę przez około minutę (oczywiście kawałki słonecznika pozostaną, jeżeli "mleczko" nie zostało odcedzone).

Schłodzić około pół godziny przed podaniem (i nie przejmować się tym, że koktajl ciemnieje).
Nadesłał(a) Stasia, dnia: Jun 24, 2011
Źródło/autor przepisu: projekt własny ;-)

Twoje zapiski: