puszka.pl - pysznie!

Mix sałat ze szparagami, pomidorkami cherry i truskawkami


Rodzaj diety: wegańska & RAW

Składniki:

szparagi białe i/lub zielone
pomidorki cherry
truskawki
czerwona cebula
miks zielenin - sałata, roszponka, szpinak młody
orzeszki piniowe lub solone ziemne lub jakie kto lubi, migdały też są ok

sos winegret:
3 łyżki oliwy
1 łyżka octu winnego lub soku z cytryny
sól
pieprz
ew. inne dodatki, np. odrobina słodu lub cukru

Przygotowanie:

Szparagi pokroić na kilkucentymetrowe kawałki, najlepiej na ukos - będą atrakcyjniej wyglądać. Ugotować, najlepiej na parze. Wcześniej trzeba je odpowiednio przygotować - zwł. białe wymagają starannego i grubego obrania - ale wszystko to znajdziecie w przepisie na szparagi. Zielone gotują się dużo szybciej, dlatego należy dołożyć je do garnka co najmniej 5 min. później.

Truskawki opłukać i odszypułkować, pokroić na połówki lub ćwiartki - nie za drobno. Cebulę posiekać cieniutko, sałatę poszarpać na kawałki, orzeszki można podprażyć na suchej patelni, a jeśli używamy jakichś większych, to wskazane byłoby je posiekać. Wymieszać składniki sosu.

Można wymieszać po prostu wszystkie składniki, ale ja to widzę tak: Sałaty wymieszać z cebulą i częścią sosu, dokładnie, żeby wszystkie liście się równomiernie pokryły sosem. Wyłożyć je na talerze, na to szparagi, pomidory z truskawkami, reszta sosu i orzeszki. Voila!

Wskazówki i uwagi:

Białe szparagi są bardziej eleganckie, takie ąę, i ładniej się komponują kolorystycznie z daniem, ale smakowo wolę zielone.
Nadesłał(a) ~we2je, dnia: 2011-06-05 19:14:09.041
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.

Twoje zapiski: