puszka.pl - pysznie!

Wiśniowe chocoloco (bez pieczenia)


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: dla 6 osób

4 szklanki mleka roślinnego
ok. 1/2 szklanki kaszy manny
dowolna ilość kakao
cukier (opcjonalnie)

wegańskie herbatniki
ok. 400 g wydrylowanych wiśni
tabliczka gorzkiej czekolady

Przygotowanie:

Gotujemy mleko, do gorącego wsypujemy tyle kakao i cukru, żeby uzyskać pożądany smak - ja lubię masę mocno czekoladową i niezbyt słodką, więc kakao sypię na oko dość sporo, a cukru maksimum 2 małe łyżeczki. Kiedy smak płynu już nam odpowiada, doprowadzamy go do wrzenia i stopniowo wsypujemy kaszę, cały czas mieszając, żeby nie powstały grudki, i jednocześnie obserwując konsystencję - docelowo masa powinna być dość gęsta. Gotową masę o satysfakcjonującym nas smaku i gęstości zostawiamy jeszcze przez chwilę na gazie.

W międzyczasie dno foremki wykładamy herbatnikami tak, aby nie było między nimi przerw. Połowę gorącej masy wylewamy na herbatniki, układały połowę wiśni, wylewamy resztę masy, górę dekorujemy wiśniami. Gorzką czekoladę rozpuszczamy i polewamy wierzch ciasta.

Zostawiamy ciasto do przestudzenia. Kiedy osiągnie temperaturę pokojową, wstawiamy do lodówki na minimum dwie godziny. Im masa była gęstsza, tym czas oczekiwania będzie krótszy.
Nadesłał(a) Dorota, dnia: Jun 7, 2011
Źródło/autor przepisu: oryginalny przepis pochodzi z forum wegedzieciak.pl http://wegedzieciak.pl/viewtopic.php?t=3281

Twoje zapiski: