puszka.pl - pysznie!

Zupa szczawiowa z puree i jajkami

Zupa od wielu lat gotowana u mnie w rodzinie i jedna z ulubionych wśród domowników.


Rodzaj diety: lakto-ovo-wege

Składniki: dla 4 osób

1 pęczek szczawiu
bulion warzywny (ok 1,5 l)
ziemniaki (tak na 4 osoby, w zależności od tego ile kto zjada)
śmietana (ok 3 łyżek)
4 jajka
ew. łyżka soku z cytryny
ew. sól i inne przyprawy, jeśli bulion ich nie zawiera

Przygotowanie:

Ziemniaki obieramy i gotujemy. Jajka gotujemy na twardo.

Szczaw myjemy i skręcamy w maszynce do mielenia (całe liście z łodygami). Wrzucamy na nagrzaną patelnię i podsmażamy do czasu aż sok nie wyparuje. Bulion podgrzewamy i do gorącego wrzucamy szczaw. Gotujemy kilka minut. Zasadniczo samej zupy już nie doprawiam - wszystkie przyprawy dodaję do gotowania bulionu. Jeśli nie jest odpowiednio kwaśna, można dodać łyżkę soku z cytryny.

Śmietanę mieszamy z kilkoma łyżkami zupy i mieszamy tak, żeby nie było grudek. Dodajemy do zupy i mieszamy (najlepiej już po zdjęciu z gazu - wtedy się tak nie ścina).

Ugotowane ziemniaki tłuczemy. Jajka obieramy i kroimy na ćwiartki. Wykładamy na talerz ziemniaki, jajka i zalewamy zupą.
Nadesłał(a) Annika, dnia: Jun 5, 2011
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.

Twoje zapiski: