Aromatyczna indyjska zupa z soczewicy z pomidorami, curry i imbirem
Zupa prawie jak pomidorowa, lecz dobrze przyprawiona :)
Rodzaj diety: wegańska
Składniki:
soczewica (połówki)
3 cebule
3 świeże pomidory (lub z puszki)
2 marchewki
mały koncentrat pomidorowy
olej lub oliwa z oliwek do smażenia
łyżeczka curry
łyżeczka mieszanki przypraw indyjskich (ja miałam bombaj masala)
imbir, najlepiej starty lub drobno posiekany
czosnek
liść laurowy
ziele angielskie
ew. kostka warzywna
szczypta chilli
pieprz czarny
sól
+ natka pietruszki
Przygotowanie:
Ugotować soczewicę. W tym czasie w garnku na rozgrzanym oleju podsmażyć curry, mieszankę przypraw indyjskich i imbir. Dodać pokrojoną cebulę i zeszklić.
Pomidory (bez skórki) oraz czosnek zmiksować i wrzucić do garnka. Następnie dolać wodę, dodać marchew pokrojoną w słupki, koncentrat, liść laurowy i ziele angielskie. Można dodać kostkę warzywną. Gotować aż marchew zmięknie.
Dodać ugotowaną soczewicę i posiekaną natkę pietruszki, doprawić do smaku.
Wskazówki i uwagi:
Zupę można jeść z makaronem lub ziemniakami, lecz samodzielnie smakuje równie dobrze.
Soczewicę można gotować w zupie - trzeba jednak uważać aby nie rozmiękła.
Twoje zapiski: