puszka.pl - pysznie!

Sałatka ziemniaczano-ogórkowa

Rewelacyjnie nadaje się do drugiego dania. Równie smaczna jest na zimno jak na ciepło.


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: dla 4 osób

1 kg ziemniaków
5 średnich ogórków kiszonych
1 spora cebula (ja najchętniej dodaję czerwoną, ale ze zwykłą też jest fajna)

sos sałatkowy:
4 łyżki wody
4 łyżki oliwy z oliwek
zioła wg uznania
sól
pieprz
(w wersji dla leniwych można użyć gotowy sos z torebki)

Przygotowanie:

Ziemniaki obieramy i gotujemy. Ogórki, cebulkę kroimy w kostkę. Tak samo ugotowane ziemniaki (jak ktoś woli na zimno, to można poczekać aż wystygną - lepiej się kroją, ale ja lubię już na ciepło). Wszystkie składniki łączymy razem.

Składniki sosu mieszamy ze sobą, aż uzyskamy gęstą konsystencję i zalewamy sałatkę. Wszystko jeszcze raz dokładnie mieszamy.
Odstawiamy na kilka minut.
Nadesłał(a) Annika, dnia: Jun 2, 2011
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.

Twoje zapiski: