puszka.pl - pysznie!

Wegańskie lasagne ze szparagami, cukinią i pieczarkami

Pyszne wegańskie lasagne.


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: dla 4 osób

1/2 paczki makaronu lasagne
2 pęczki szparagów (ok. 24 sztuk)
1 cukinia
ok. 10 pieczarek
2 małe marchewki
5 cebulek szalotek
por
1/2 słoika czarnych oliwek
5 ząbków czosnku
świeża papryczka chilli
świeża bazylia

przecier pomidorowy (pulpa z pomidorów)
zielona pietruszka
sól
pieprz
przyprawa typu warzywko (opcjonalnie)
oliwa z oliwek do smażenia

Przygotowanie:

Szparagi pokroić na małe kawałki, cukinie w cienkie plastry, a pieczarki w plasterki. marchewki zetrzeć, szalotki i pora posiekać. Warzywa wrzucić na rozgrzaną na patelni oliwę. Oliwki przekroić na pół i wrzucić po 5 minutach. Dodać starty czosnek i poszatkowaną papryczkę chilli oraz liście świeżej bazylii. Wszystko dusić około 20 minut.

Do pulpy z pomidorów dodać posiekaną pietruszkę i doprawić sola, pieprzem i opcjonalnie warzywkiem. Połączyć z farszem na patelni.

Do osolonej wrzącej wody wrzucić ok. 15 płatków makaronu lasagne, gotować około 2 minuty (uważać, żeby się nie skleiły). Następnie ugotowane wyciągnąć z wody i wyłożyć pierwszą warstwę w żaroodpornym naczyniu. Przełożyć warstwą farszu i znowu makaronem. Ułożyć tak ok. 2-3 warstwy - na samym wierzchu powinien być makaron. Ostatnią warstwę makaronu polać resztą sosu pomidorowego.

Naczynie włożyć do rozgrzanego do 160°C piekarnika na ok. 20 minut. Przykryć po ok. 10 minutach. Smacznego :)
Nadesłał(a) gaga1, dnia: May 29, 2011
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.

Twoje zapiski: