Przepis ten pochodzi z paczki imbiru firmy Prymat. Właśnie przed chwilą je upiekłam i smakują pysznie, mocno imbirowo. Najlepiej rozwałkować je cieniutko - później są bardzo chrupiące i lepiej smakują.
300 g mąki (ok. 1,5 szklanki)
250 g cukru pudru (1 szklanka) lub zwykłego cukru
2 jajka + 2 żółtka
szczypta soli
1 łyżka imbiru mielonego
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Przygotowanie:
Jajka z żółtkiem, cukrem i solą ubić na parze na gęstą masę. Następnie dodać imbir i ubijać dalej. Zdjąć z pary i poczekać aż masa ostygnie.
Do ostudzonej masy dodać mąkę i proszek do pieczenia, wyrobić na gładkie ciasto. Rozwałkować na cienkie placki, wycinać foremką ciasteczka, ułożyć w brytfannie na papierze do pieczenia. Piec 15-20 minut w temp. 170°C.
Wskazówki i uwagi:
Ja użyłam zwykłego cukru, bo nie miałam cukru pudru, i też wyszły smacznie.