puszka.pl - pysznie!

Pasta z cebuli, kiełków słonecznika i pokrzywy

Pasta do chleba. Idealna na wiosnę, gdy rosną pokrzywy.


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

1/2 szklanki zwykłych lub podkiełkowanych nasion słonecznika
2 szklanki drobno posiekanej cebuli
2 marchewki
4 łyżki pszennej mąki razowej
3 łyżki oleju
2 łyżki siemienia lnianego drobno zmielonego
1/2 szklanki wody
2 łyżki drobno posiekanych liści pokrzywy
kminek zielony
ostra papryka
sos sojowy
sól

Przygotowanie:

Nasiona słonecznika, jeśli nie są podkiełkowane, to podprażyć na suchej patelni. Zmielić. Cebulę posiekać, marchewkę zetrzeć na grubej tarce.

Mąkę zarumienić na patelni, dodać olej, zamieszać. Dodać siemię lniane i gorącą wodę, zagotować. Udusić marchewkę i cebulę na oliwie, zmiksować i dodać do sosu. Masę zagęścić, dodać słonecznik, pokrzywę, kminek i paprykę. Doprawić sosem sojowym i solą.
Nadesłał(a) euphrasia, dnia: May 14, 2011
Źródło/autor przepisu: czasopismo 'Wegetariański Świat" marzec 1996

Twoje zapiski: