Chłodnik na sposób grecki - jogurtowy z ogórkiem i czosnkiem
Zupa na zimno.
Rodzaj diety: lakto-wege
Składniki:
dla 2 osób
1 ogórek sałatkowy
sól
2 małe kubeczki naturalnego jogurtu
1-3 ząbki czosnku
kilka łodyg szczypioru z dymki (lub 1/4 pęczka szczypiorku)
kilka gałązek koperku
łyżeczkę oliwy
kilka (3-5) kropli sosu sojowego
szczypta cukru
biały pieprz
ew. sok z cytryny
Przygotowanie:
Do szklanej misy utrzeć na tarce o grubych oczkach obranego ogórka, lekko posolić, odstawić na kilka minut i odlać wytworzony sok.
Do osączonych ogórków dodać jogurt, utarty z solą czosnek, posiekany szczypiorek i koperek, oliwę, sos sojowy, cukier oraz sól i biały pieprz do smaku. Dokładnie wymieszać, sprawdzić smak i ewentualnie doprawić. Jeśli jogurt był zbyt słodki, dodać trochę soku z cytryny.
Miskę przykryć i wstawić do lodówki na co najmniej godzinę. Bezpośrednio przed podaniem można posypać siekanymi orzechami włoskimi lub migdałami.
Twoje zapiski: