puszka.pl - pysznie!

Chłodnik na sposób grecki - jogurtowy z ogórkiem i czosnkiem

Zupa na zimno.


Rodzaj diety: lakto-wege

Składniki: dla 2 osób

1 ogórek sałatkowy
sól
2 małe kubeczki naturalnego jogurtu
1-3 ząbki czosnku
kilka łodyg szczypioru z dymki (lub 1/4 pęczka szczypiorku)
kilka gałązek koperku
łyżeczkę oliwy
kilka (3-5) kropli sosu sojowego
szczypta cukru
biały pieprz
ew. sok z cytryny

Przygotowanie:

Do szklanej misy utrzeć na tarce o grubych oczkach obranego ogórka, lekko posolić, odstawić na kilka minut i odlać wytworzony sok.

Do osączonych ogórków dodać jogurt, utarty z solą czosnek, posiekany szczypiorek i koperek, oliwę, sos sojowy, cukier oraz sól i biały pieprz do smaku. Dokładnie wymieszać, sprawdzić smak i ewentualnie doprawić. Jeśli jogurt był zbyt słodki, dodać trochę soku z cytryny.

Miskę przykryć i wstawić do lodówki na co najmniej godzinę. Bezpośrednio przed podaniem można posypać siekanymi orzechami włoskimi lub migdałami.
Nadesłał(a) pat, dnia: 2000-09-20 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: Kulinarny serwis Izy (już nie istnieje)

Twoje zapiski: