puszka.pl - pysznie!

Spagetti z sosem pomidorowym z soczewicą, kukurydzą i orzechami włoskimi

Szybkie danie dla zabieganych:)


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: ok. 2 sytych porcji

makaron spaghetti szpinakowy (albo jaki kto woli)
ok. 130 g soczewicy czerwonej
50-60 g orzechów włoskich
1 puszka pomidorów
1 cebula
3/4 puszki kukurydzy (ja miałam taką 170 g)

warzywko albo sól
pieprz
słodka czerwona papryka
oregano
koperek suszony bądź świeży do posypania

Przygotowanie:

Aby przygotowanie było sprawne, w tym samym czasie gotujemy makaron oraz soczewicę. W międzyczasie kroimy drobno cebulę i podsmażamy na złoty kolor. Orzechy włoskie kruszymy w blenderze.

Gdy soczewica się ugotuje, odsączamy niepotrzebną wodę, soczewicę dodajemy do podsmażanej cebulki, doprawiamy warzywkiem bądź solą, pieprzem i słodką papryką (aby nabrała koloru), dodajemy zmiksowane orzechy, wszystko mieszamy i chwilę podsmażamy. Dodajemy pomidory w puszce, podgotowujemy dodając oregano oraz doprawiając pozostałymi przyprawami jeżeli jest taka potrzeba. Dodajemy kukurydzę.

Gdy uważamy już, że gotowe, odsączamy makaron, nakładamy porcje na talerze, polewamy sosem i posypujemy koperkiem. Smacznego:)
Nadesłał(a) krecha89, dnia: May 10, 2011
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.

Twoje zapiski: