puszka.pl - pysznie!

Zupa pomidorowa z selerem naciowym, ciecierzycą i bobem

Pomidorowa w nowej odsłonie !


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: dla 3-4 osób

4 duże dojrzałe mięsiste pomidory
średnia cebula
3 łodygi selera naciowego
puszka ciecierzycy
200 g bobu
1 l bulionu z warzyw

2 łyżki oliwy do smażenia
szczypta mielonego kminku
sól
pieprz
listki świeżej mięty

Przygotowanie:

Pomidory sparz wrzątkiem, obierz, drobno pokrój. Cebulę posiekaj, seler pokrój, ciecierzycę osącz na sicie. Bób zalej wrzątkiem na 2 min., przelej zimną wodą i obierz z twardych łupin.

W garnku rozgrzej oliwę, zrumień cebulę, dodaj seler, po 2 min. wsyp kminek, wrzuć pomidory i wlej bulion. Gotuj na małym ogniu przez 25 min.

Na 2-3 min. przed końcem dodaj ciecierzycę i bób, przypraw solą i pieprzem. Podawaj ze świeżą miętą.
Nadesłał(a) agnmid, dnia: 2011-05-09 23:01:31.454
Źródło/autor przepisu: http://www.milionkobiet.pl/utalentowany-pan-pomidor,483,1,a.html

Twoje zapiski: