puszka.pl - pysznie!

Farsz z soczewicy z oliwkami i czosnkiem - do krokietów


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

soczewica (ponad 0,5 szklanki)
cebula
oliwki bez pestki
czosnek (2 ząbki)
olej do smażenia
ew. sól
ew. pieprz

Przygotowanie:

Soczewicę podsmażamy na małej ilości oleju. Dolewamy 2-3 razy tyle wody (1-1,5 szkl.) i gotujemy około 20 min.

W tym czasie podsmażamy na innej patelni cebulę. Kiedy ma złoty kolor, dorzucamy pokrojone oliwki i posiekany czosnek. Dodajemy do ugotowanej soczewicy i mieszamy.

Wskazówki i uwagi:

Wiem, że nie podaję składników dokładnie, ale każdy i tak dodaje wg własnego smaku :P Co do przypraw, mimo że jestem ich miłośniczką, oliwki i czosnek są wystarczające. Można ewentualnie dodać sól i pieprz, ale niekoniecznie.

Ciasto na krokiety robię wg przepisu na naleśniki w 10 minut.
Nadesłał(a) assasello987, dnia: May 8, 2011
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.

Twoje zapiski: