puszka.pl - pysznie!

Bombay pot - ostry kociołek z ziemniakami, kabaczkiem i pomidorami

Jest pyszne, syte i hooot. Obfity, wegański kociołek warzyw dla amatorów ostrej kuchni. Nim zdążyłam zrobić zdjęcie, dzieci zjadły:(((


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

młode lub małe ziemniaki, które można gotować w skórkach
kabaczki
marchewka
dużo pomidorów (może być koncentrat pomi)
szalotki
papryczki chilli
czosnek
curry
ew. tandori masala
sól
pieprz
ew. zioła
młode liście sałatkowego szpinaku
świeża kolendra

Przygotowanie:

Ziemniaczki kroimy na ćwiartki, a kabaczki i marchewkę na plasterki. Wrzucamy je do garnka razem z obranymi ze skórki pomidorami, szalotkami, papryczkami i czosnkiem. Przyprawiamy curry, odrobiną tandori masala, zalewamy do połowy wodą i dusimy ok. 40 minut na małym ogniu.

Następnie wrzucamy młode liście szpinaku i znowu dusimy ok. 20 minut.

Dodajemy sól i pieprz, a na koniec posiekaną kolendrę.
Nadesłał(a) gaga1, dnia: Apr 28, 2011
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.

Twoje zapiski: