Sos do spaghetti z granulatem sojowym, pieczarkami i kukurydzą - pychota!
Do tej pory zawsze robiłam sos z paczki i dodawałam swoje składniki. W końcu postanowiłam zacząć robić swój sos żeby nie faszerować się tą chemią.. Tym bardziej, że uwielbiam spaghetti i często je robię. Wynik? Nigdy więcej sosu z paczki!! :P
Rodzaj diety: wegańska
Składniki:
1 szklanka granulatu sojowego
2 cebule
kilka pieczarek
puszka obranych pomidorów w soku
3 łyżki przecieru
1/2 puszki kukurydzy
olej do smażenia
kostka warzywna + 1 szkl. wrzącej wody
ząbek czosnku
zioła: oregano, majeranek, bazylia
pieprz
sól
Przygotowanie:
1. Na oleju poddusić drobno pokrojoną cebulę.
2. Drobno pokrojone pieczarki dodać do cebuli, dusić razem ok. 5 min.
3. Dodać pomidory w soku (pokrojone), przecier i kostkę warzywną rozpuszczoną w szklance wrzącej wody. Gotować ok. 15 min. często mieszając. Dodać starty czosnek, zioła i przyprawy.
4. Namoczony i dobrze wyciśnięty granulat usmażyć na patelni i dodać do gotowego sosu razem z kukurydzą.
Wskazówki i uwagi:
Zioła dodawać wg własnego uznania - ja polecam najwięcej dodać oregano.
Twoje zapiski: