puszka.pl - pysznie!

Zupa cukiniowo-pomidorowa z maślanką

Zupa na zimno.


Rodzaj diety: lakto-wege

Składniki: dla 8 osób

pół filiżanki drobno posiekanej cebuli
pół filiżanki drobno posiekanej zielonej papryki
pół litra soku pomidorowego
2 średnie cukinie
pół puszki (ok. 25 dag) osączonej z zalewy kukurydzy
pół łyżeczki do kawy soli
2 filiżanki maślanki

Przygotowanie:

Do dwulitrowego rondla wsypać cebulę i paprykę. Zalać 50 ml wrzącej wody i gotować na małym ogniu przez 5 minut lub do zmięknięcia warzyw.

Dodać sok pomidorowy, 2 średnie cukinie pokrojone na ćwierćplasterki, kukurydzę i sól. Dusić wszystko pod przykryciem przez pół godziny.

Ostudzić, wymieszać z maślanką, przykryć i wstawić do lodówki. Podawać bardzo zimną.
Nadesłał(a) pat, dnia: 2000-09-17 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: Kulinarny serwis Izy (już nie istnieje)

Twoje zapiski: