puszka.pl - pysznie!

Placki koreańskie z warzywami i czosnkowym sosem sojowym

Janek: "Od kilku lat mam w swoich zbiorach przepis, który sprawdził się i jest przeze mnie wykorzystywany od czasu do czasu. Bardzo podobny do okonomiyaki. Z tym, że pochodzi z Korei. Przepis pochodzi z wydawnictwa poświęconego kuchni, z tym, że nie pamiętam już z jakiego."


Rodzaj diety: ovo-wege

Składniki:

2 jajka
1/3 szklanki letniej wody
1 niepełna szklanka mąki pszennej
warzywa, np:
- 1 czerwona papryka
- 1 zielona papryka
- 3 kiszone ogórki
- 200 g pieczarek
lub cokolwiek innego, np. por, kiszona kapusta, itp.
olej do smażenia

sos do placków:
1/2 szklanki sosu sojowego
1 ząbek czosnku (lub granulowanego odpowiednio do smaku)
1 łyżka świeżego koperku (lub suszonego odpowiednio mniej)
świeżo zmielony czarny pieprz do smaku

Przygotowanie:

Sos wstawić do lodówki by dojrzał.

Przygotować ciasto: ubić jajka z 1/3 szklanki letniej wody, następnie dodawać mąkę aż do uzyskania konsystencji ciasta naleśnikowego.

Pokrojone w paski warzywa dodać do ciasta, kłaść porcjami na rozgrzany olej formując kształtne placuszki. Podawać na ciepło lub zimno (niezbyt gorące są lepsze) z sosem.
Nadesłał(a) admin, dnia: Apr 11, 2011
Źródło/autor przepisu: Janek. Przepis przeniesiony z komentarza do przepisu na japońskie placki okonomiyaki - http://puszka.pl/przepis/6120-okonomiyaki-japonskie_placki_z_kapusta_i_kielkami.html

Twoje zapiski: