2 szklanki mąki
1 szklanka ciepłej wody
50 g drożdży
cukier - 1 łyżka lub więcej - ile kto lubi:)
do wyboru:
- ananas - może być z puszki, ok. 5 plastrów
- 1 jabłko (najlepiej kwaśne)
- lub mała cukinia
olej do smażenia
Przygotowanie:
Drożdże rozrobić z wodą, dodać cukier, wymieszać, dodać mąkę i zmiksować. Ciasto powinno być dosyć gęste - troszeczkę bardziej niż naleśnikowe. Odstawić ciasto pod przykryciem w ciepłe miejsce na około 20 minut.
Ananasa/ jabłko/ cukinię pokroić w małą kostkę i wymieszać z ciastem. I można smażyć:)
Wskazówki i uwagi:
Racuchy smażą się bardzo szybko, więc trzeba uważać, żeby nie przypalić:) Jeśli wybierzemy wersję z jabłkiem lub ananasem powstaje całkiem niezły słodko-kwaśny kontrast smaczków. Te z cukinią bardziej nadają się dla miłośników bardzo słodkich placuszków. Polecam z syropem klonowym. Pychota. Smacznego:)
Nadesłał(a) silva1908,
dnia: 2011-04-17 13:40:15.752
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.