puszka.pl - pysznie!

Tarta czekoladowa z ananasem lub malinami


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: dla 6-8 osób

ciasto:
1 i 1/2 szklanki mąki
1/3 szklanki oleju
1/4 szklanki syropu waniliowego (lub dowolnego innego) albo wody

krem:
1 puszka mleka kokosowego (400 ml)
1 lub 2 tabliczki gorzkiej czekolady

ananas, maliny lub inne owoce

Przygotowanie:

Wszystkie składniki na ciasto dokładnie łączymy i ciasto wkładamy do lodówki na 30 minut.

Po tym czasie trzeba je rozwałkować do odpowiedniego rozmiaru i starannie umieścić w foremce. Piec w 190 st. C około 20 minut, sprawdzając co jakiś czas czy się nie przypala.

Mleko kokosowe dobrze jest potrzymać w lodówce, żeby zrobiło się gęste. Łączymy je z rozpuszczoną, ale nie gorącą czekoladą. W zależności od ilości czekolady krem będzie bardziej lub mniej gęsty. W lodówce tak czy tak będzie trzymał zwartą konsystencję.

Na wystudzone ciasto wykładamy krem i ananasy.

Wskazówki i uwagi:

Trzymanie mleka kokosowego w lodówce powoduje oddzielenie się gęstej śmietanki kokosowej. To bardzo pożądany efekt jeżeli zamierzacie użyć go do przygotowywania kremów.

Zamiast ananasa można użyć innych owoców, maliny byłyby boskie. Trochę orzechów też na pewno nie zaszkodzi.
Nadesłał(a) kornel87, dnia: Apr 17, 2011
Źródło/autor przepisu: mój blog: http://veganskisvemir.blogspot.com/

Twoje zapiski: