Tarator - jogurtowy chłodnik z ogórkiem i czosnkiem (wg "Obst und Gemuese")
Kuchnia bułgarska. Zupa na zimno - jak raz na gorące dni.
Rodzaj diety: lakto-wege
Składniki:
dla 4 osób
pół litra jogurtu
ćwierć litra kwaśnej śmietany (ewentualnie mleka)
sól
pieprz
3 ząbki czosnku
4 łyżki oliwy
ogórek sałatkowy
2 łyżki posiekanego koperku
2 łyżki posiekanych orzechów włoskich do posypania
Przygotowanie:
W misce ubić (lub zmiksować) jogurt ze śmietaną, solą, pieprzem i utartym czosnkiem. W trakcie ubijania dodawać powoli oliwę. Pod koniec dorzucić obrany i posiekany lub utarty ogórek oraz koperek.
Odstawić do lodówki. Podawać posypany posiekanymi orzechami.
Twoje zapiski: