puszka.pl - pysznie!

Tarator - jogurtowy chłodnik z ogórkiem i czosnkiem (wg "Obst und Gemuese")

Kuchnia bułgarska. Zupa na zimno - jak raz na gorące dni.


Rodzaj diety: lakto-wege

Składniki: dla 4 osób

pół litra jogurtu
ćwierć litra kwaśnej śmietany (ewentualnie mleka)
sól
pieprz
3 ząbki czosnku
4 łyżki oliwy
ogórek sałatkowy
2 łyżki posiekanego koperku
2 łyżki posiekanych orzechów włoskich do posypania

Przygotowanie:

W misce ubić (lub zmiksować) jogurt ze śmietaną, solą, pieprzem i utartym czosnkiem. W trakcie ubijania dodawać powoli oliwę. Pod koniec dorzucić obrany i posiekany lub utarty ogórek oraz koperek.

Odstawić do lodówki. Podawać posypany posiekanymi orzechami.
Nadesłał(a) pat, dnia: Sep 20, 2000
Źródło/autor przepisu: Kulinarny serwis Izy (już nie istnieje)

Twoje zapiski: