puszka.pl - pysznie!

Mleko roślinne z orzechów, nasion lub wiórków kokosowych

Mleko roślinne najłatwiej zrobić z orzechów i nasion. Najlepiej namoczyć je na noc, przede wszystkim dlatego, że łatwiej je później zmiksować w blenderze.


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: ok. 800 ml

4 szkl. wody
oraz do wyboru 1 szkl.:
- wiórków kokosowych (namocz. przez 1-2 godz.). Wiórków nie trzeba płukać, można je zmiksować razem z zalaną wodą.
- nerkowców (namocz. przez min 2-3 godz.)
- ryżu (namocz. przez ok. 3 godz.)
- ziaren sezamu (namocz. przez min 4-6 godz.)
- ziaren słonecznika (namocz. przez min 6-8 godz.)
- ziarna owsa lub płatków owsianych (namocz. przez 8 godz.)
- migdałów bez skórki (namocz. przez 8-12 godz.)

Przygotowanie:

Technika robienia mleka jest prawie zawsze taka sama. Moczymy 1 szkl. orzechów, pestek, ziaren na noc, następnie płuczemy i miksujemy w blenderze z 4 szkl. wody. Przelewamy wszystko przez gazę do naczynia, wyciskamy i gotowe.

To, co zostało na gazie świetnie się sprawdza jako zagęstnik do zup i sosów lub dodatek do wypieków. W przypadku orzechów posiadających skórkę tj. migdałów, można je wcześniej sparzyć gorącą wodą.

Wskazówki i uwagi:

Każde mleko ma jakiś posmak, ale ryżowe jest w miarę neutralne.

Oczywiście stosunek suchych produktów do wody może być inny, wszystko zależny od tego, jak tłuste chcecie mieć mleko. Z podanego sposobu wychodzi ok. 800 ml mleka.

Trudno powiedzieć, ile każde mleko może stać w lodówce. My staramy się je wypić tego samego dnia lub następnego, więc na pewno 2 dni postoi.
Nadesłał(a) agnmid, dnia: 2011-04-13 14:29:41.977
Źródło/autor przepisu: http://weganie.blogspot.com/2010/11/mleko-roslinne.html

Twoje zapiski: