puszka.pl - pysznie!

Warstwowa sałatka ryżowa z ogórkami konserwowymi, cebulką i jajkami

Smaczna i szybka w wykonaniu sałatka na każdą okazję. Pamiętam ją z czasów technikum, gdy wszyscy z klasy walczyli przy stole wigilijnym o jak najbliższe miejsce przy owej sałatce ;)


Rodzaj diety: ovo-wege

Składniki:

2 torebki ryżu
3-4 ogórki konserwowe
3 jaja
1 średnia cebula
sól
majonez
ketchup
vegeta
do dekoracji: kukurydza konserwowa lub papryka
(czerwona lub z każdego koloru)

Przygotowanie:

Ryż ugotować w osolonej wodzie. Ogórki i ugotowane na twardo jaja pokroić w drobną kosteczkę. Cebulę drobno posiekać i posolić.

W misce (najlepiej przeźroczystej) ułożyć kolejno:
- około 1 cm ryżu, posmarować majonezem i posypać vegetą,
- odsączone ogórki (muszą być odsączone, aby nie "zamoczyły" sałatki), polac je ketchupem,
- 1 cm warstwę ryżu, posmarować lekko majonezem i posypać vegetą,
- na to wysypać cebulę i posolić,
- ułożyć jaja i polać ketchupem,
- na sam wierzch położyć warstwę ryżu, posmarować majonezem.

Udekorować albo kukurydzą konserwową albo pokrojoną w kostkę papryką (mogą być różne jej kolory).
Nadesłał(a) czarnamiotla, dnia: Mar 27, 2011
Źródło/autor przepisu: przyjaciólka

Twoje zapiski: