Sałata rzymska z pomidorkami i pestkami
Przepyszna, błyskawiczna i sycąca sałatka!
Rodzaj diety: wegańska & RAW
Składniki:
dla 4 osób
6 pomidorków cherry
6 pomidorków malutkich-ŻÓŁTYCH
6 pomidorków malutkich-CIEMNE, CZERWONO-ZIELONE
6 pomidorków malutkich-PODŁUŻNE
2 główki sałaty rzymskiej
garść roszponki/rukiew/rukola (według własnego pomysłu)
po garści pestek:
- słonecznika
- dyni
- i siemienia
1/2 cytryny
oliwa
bazylia
pieprz cayenne
szczypta soli/vegety
Przygotowanie:
Pomidorki kroimy na ćwiartki. Sałatę kroimy na kawałki, które będą wielkością przypominać pomidorki, tak żeby wygodnie się nakładało. Pestki prażymy na patelni, ale bez żadnego oleju! (patrz: wskazówki).
Wszystkie składniki mieszamy, do tego wyciskamy całe pół cytryny, dodajemy oliwy i doprawiamy obficie bazylią, pieprzem cayenne (ja jak zwykle obficie) i delikatnie solą czy vegetą. Mieszamy dobrze.
Wskazówki i uwagi:
Uwaga! na sięmię, ponieważ podczas prażenia skacze jak popcorn. Najlepiej zakryć pokrywką (ja robię tak: wsypuję mało, każdych z osobna, i na największym ogniu, ruszając patelnią, prażę ok. minutę).
Ja bardzo często kupuję przeróżne rodzaje tych malutkich pomidorków, czy cherry, czy jakieś inne, po prostu te, które w danym momencie są w sklepie.
Następnym razem spróbuję w sosem z octu balsamicznego, oliwą i bazylią lub innymi ziołami :) SMACZNEGO!!
Twoje zapiski: