puszka.pl - pysznie!

Grecka tarata (wg. przepisu Alicji B. Toklas)

Zupa na zimno - jak raz na gorące dni


Rodzaj diety: lakto-wege

Składniki: dla 8 osób

3 zielone papryki
6 niedużych bakłażanów
6 łyżek oliwy z oliwek
4 filiżanki gęstego jogurtu

przyprawy: łyżeczka soli, pół łyżeczki czarnego pieprzu, szczypta cayenne, szczypta suszonej mięty oraz 2 zmiażdżone ząbki czosnku

Przygotowanie:

Papryki obrać, pozbawić gniazd nasiennych i drobno posiekać. Podobnie przygotować bakłażany. Warzywa smażyć na niewielkim ogniu na oliwie z oliwek; często mieszać.
Gdy będą już zupełnie miękkie, dodać jogurt i wymieszać na jednolitą masę (można zmiksować).

Pod koniec doprawić.
Przed podaniem silnie oziębić.
Nadesłał(a) pat, dnia: Sep 4, 2000
Źródło/autor przepisu: Kulinarny serwis Izy (już nie istnieje)

Twoje zapiski: