Grecka tarata (wg. przepisu Alicji B. Toklas)
Zupa na zimno - jak raz na gorące dni
Rodzaj diety: lakto-wege
Składniki:
dla 8 osób
3 zielone papryki
6 niedużych bakłażanów
6 łyżek oliwy z oliwek
4 filiżanki gęstego jogurtu
przyprawy: łyżeczka soli, pół łyżeczki czarnego pieprzu, szczypta cayenne, szczypta suszonej mięty oraz 2 zmiażdżone ząbki czosnku
Przygotowanie:
Papryki obrać, pozbawić gniazd nasiennych i drobno posiekać. Podobnie przygotować bakłażany. Warzywa smażyć na niewielkim ogniu na oliwie z oliwek; często mieszać.
Gdy będą już zupełnie miękkie, dodać jogurt i wymieszać na jednolitą masę (można zmiksować).
Pod koniec doprawić.
Przed podaniem silnie oziębić.
Twoje zapiski: