puszka.pl - pysznie!

Czterowarstwowy sernik z tofu (pieczony)

Ilovetofu: "Robiłam już kilka razy serniki wegańskie. Te na zimno zawsze powalały, ale z tymi na ciepło było trochę przebojów. Otóż czynnikiem odpowiedzialnym za wszystkie pozostałe porażki jest wszechobecna kasza manna. [...] Zamiast sernika mamy twardą kaszową breję z grudkami niezmielonego tofu. Naprawdę, opłaca się skołować kostkę tofu więcej i delektować się ciastem, które łudząco imituje sernik tradycyjny. Nie dość, że cieszymy się doskonałym smakiem , to jeszcze mamy tą radochę, że nasz wypiek jest w całości cruelty free. "


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

1 warstwa - ciastkowa:
200 g ciasteczek digestive lub innych wegańskich herbatników
5 łyżek wegańskiej margaryny lub tłuszczu kokosowego

2 warstwa - masa orzechowa:
3 łyżki masła orzechowego (miałam kremowe)
2 łyżki oleju
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżka cukru pudru trzcinowego
kilka kropel aromatu waniliowego

3 warstwa - serowa:
500 g naturalnego tofu
1/3 szkl. cukru trzcinowego (najlepiej zmielonego na puder)
1 kopiasta łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
1 aromat waniliowy
sok z 1 cytryny
1/2 szkl. mleka roślinnego (miałam gryczane)
1/3 szkl. oleju
2 budynie waniliowe lub 2 łyżki mąki ziemniaczanej

4 warstwa - polewa czekoladowa:
6 kostek wegańskiej gorzkiej czekolady
3 łyżki wody

Przygotowanie:

Najpierw przygotowujemy spód. Ciasteczka kruszymy blenderem lub wrzucamy je do plastikowej torebki i tłuczemy o podłogę , aż powstanie ciastkowy proszek. W rondelku rozpuszczamy margarynę/ tłuszcz koko i dodajemy do ciastek. Następnie wykładamy dokładnie spód tortownicy (bez brzegów).

Następnie miksujemy ze sobą składniki masy orzechowej i smarujemy nią warstwę ciastkową. Potem wstawiamy do lodówki.

Teraz pora na gwóźdź programu. Najpierw odciskamy wodę z tofu. Najlepiej zrobić to poprzez położenie kostek na płaskim talerzyku, położenie na to drugiego talerzyka i dorzucenie porządnego obciążenia - dla przykładu 4 encyklopedie. Po kilkunastu minutach, kiedy zbędna woda wyjdzie, tofu pokruszyć w misce, dodać cukier, aromat i sok z cytryny . Zmiksować na gładką masę stopniowo dodając mleko i olej. Na sam koniec wsypać budynie / mąkę ziemniaczaną i dokładnie wymieszać. Masę wylać na przygotowane wcześniej dwie warstwy i wstawić do piekarnika nagrzanego do 160°C. Piec około godzinę.

Przygotować polewę. Rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej (metalowa lub szklana miseczka z pokruszoną czekoladą wstawiona do garnka z gotującą się wodą). Dodać wodę i energicznie wymieszać. Udekorować ostudzone ciasto. Kroić kiedy wystygnie. Gotowe!
Nadesłał(a) CiastoWMiasto, dnia: 2011-03-21 16:49:39.527
Źródło/autor przepisu: Edycja poznańska, http://ilovetofu-cb.blogspot.com/2010/12/czterowarstwowy-sernik-pieczony.html

Twoje zapiski: