puszka.pl - pysznie!

Gazpacho z Sewilli - ucierany, pomidorowy chłodnik z papryką, ogórkiem i bułką (wg. przepisu Alicji B. Toklas)

Zupa na zimno - jak raz na gorące dni.


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: dla 4 osób

4 ząbki czosnku
łyżeczka soli
1/2 łyżeczki do kawy ostrej mielonej papryki
1/2 łyżeczki do kawy słodkiej mielonej papryki
2 średnie pomidory
4 łyżki oliwy
średniej wielkości biała cebula
czerwona lub zielona słodka papryka
ogórek
4 łyżki okruchów świeżej bułki (bez skórki)
3 filiżanki niegazowanej wody mineralnej

Przygotowanie:

W ceramicznej misie wymieszać czosnek utarty z solą z mieloną papryką. Obrać ze skórki pomidory, pozbawić je nasion i pozostałości ogonków, a miąższ bardzo drobno posiekać i wraz z sokiem przenieść do miski. Dokładnie wymieszać i powoli ucierać, dodając po kropli oliwę.

Gdy wetrzemy całą oliwę, a masa stanie się zupełnie gładka, dodać cebulę pokrojoną w jak najcieńsze, przezroczyste piórka. Paprykę obrać, usunąć gniazda nasienne i posiekać. Wsypać do miski. Podobnie postąpić z ogórkiem.

Na końcu dodajemy okruchy bułki i wodę mineralną. Całość bardzo dokładnie mieszamy i mocno schładzamy.
Nadesłał(a) pat, dnia: Sep 20, 2000
Źródło/autor przepisu: Kulinarny serwis Izy (już nie istnieje)

Twoje zapiski: