Gazpacho z Sewilli - ucierany, pomidorowy chłodnik z papryką, ogórkiem i bułką (wg. przepisu Alicji B. Toklas)
Zupa na zimno - jak raz na gorące dni.
Rodzaj diety: wegańska
Składniki:
dla 4 osób
4 ząbki czosnku
łyżeczka soli
1/2 łyżeczki do kawy ostrej mielonej papryki
1/2 łyżeczki do kawy słodkiej mielonej papryki
2 średnie pomidory
4 łyżki oliwy
średniej wielkości biała cebula
czerwona lub zielona słodka papryka
ogórek
4 łyżki okruchów świeżej bułki (bez skórki)
3 filiżanki niegazowanej wody mineralnej
Przygotowanie:
W ceramicznej misie wymieszać czosnek utarty z solą z mieloną papryką. Obrać ze skórki pomidory, pozbawić je nasion i pozostałości ogonków, a miąższ bardzo drobno posiekać i wraz z sokiem przenieść do miski. Dokładnie wymieszać i powoli ucierać, dodając po kropli oliwę.
Gdy wetrzemy całą oliwę, a masa stanie się zupełnie gładka, dodać cebulę pokrojoną w jak najcieńsze, przezroczyste piórka. Paprykę obrać, usunąć gniazda nasienne i posiekać. Wsypać do miski. Podobnie postąpić z ogórkiem.
Na końcu dodajemy okruchy bułki i wodę mineralną. Całość bardzo dokładnie mieszamy i mocno schładzamy.
Twoje zapiski: