puszka.pl - pysznie!

Prosty makaronowy stir fry w dwóch wersjach - pieczarkowej i brokułowej

Szybki obiad - przygotowanie nie zajmuje więcej niż 30 minut, a po ciężkim dniu naprawdę poprawia nastrój :) Można spokojnie traktować ten przepis jako czyszczenie lodówki i powrzucać resztki warzyw jakie mamy w kuchni.


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: dla 2 osób

makaron ryżowy/fasolowy - najlepiej tasiemki
kawałek imbiru
3 ząbki czosnku
mała papryczka chili (musisz dobrać stopień ostrości do swoich preferencji)
oliwa do smażenia
kilka łyżek sosu sojowego
kilka większych kropli octu (najlepiej ryżowego)
1 łyżka pasty curry lub garam masala
limonka
1 łyżka masła orzechowego
sezam do posypania

wersja brokułowa:
brokuły
dymka

wersja pieczarkowa:
2-3 garście pieczarek
por
ew. trochę kapusty pekińskiej
ew. marchewka (małe słupki)
ew. kiełki

Przygotowanie:

1. Zagotować wodę na makaron.
2. Przygotować przyprawy: pokroić lub zetrzeć imbir, posiekać czosnek i chili.
3. Przygotować brokuły i dymkę lub pieczarki i pora (ew. kapustę itd.)
4. Wrzucić makaron do garnka.
5. Rozgrzać w woku/garnku trochę oliwy, nie za dużo. Wrzucić imbir, czosnek i chili.
6. Jak czosnek będzie już gotowy, wrzucić warzywa z punktu 3 (oprócz kiełków), podsmażyć/poddusić aż trochę zmiękną.
7. Dodać kilka łyżek sosu sojowego, kilka większych kropli octu, pastę curry, podsmażyć/poddusić.
8. Jeżeli używamy kiełków - dodajemy je pod koniec smażenia warzyw, bo inaczej zrobią się miękkie i obrzydliwe.
9. Jak warzywa będą gotowe (sprawdzić czy wszystko jest odpowiednio doprawione i słone) dodać makaron, sok z limonki i masło orzechowe.
10. Serwować: posypać sezamem, imbirem, chili i ew. jakąś zieleniną, skropić sokiem z limonki.

Wskazówki i uwagi:

Składniki opcjonalne dodaję w wersji exclusive, kiedy mam pełną lodówkę. W wersji z mniejszą ilością składników jest równie pyszne.
Nadesłał(a) aleksandra, dnia: Mar 22, 2011
Źródło/autor przepisu: ja i moja mama

Twoje zapiski: