puszka.pl - pysznie!

Surówka z kapusty pekińskiej, pomidorów i groszku

Przepyszna surówka, błyskawiczne przygotowanie. Robię ją zawsze, gdy nie mam czasu nic zjeść czy to na śniadanie, obiad czy kolację.


Rodzaj diety: wegańska & RAW

Składniki: dla 3-4 osób

1/2 kapusty pekińskiej
2-3 duże pomidory
puszka groszku lub kukurydzy
pieprz
zioła prowansalskie lub gotowa przyprawa 'zioła do sałatek'
1/3 szklanki oliwy
1/3 szklanki octu (winnego lub balsamicznego - każdy nada sałatce charakterystyczny posmak)

Przygotowanie:

Poszatkować kapustę pekińską. Pomidory pokroić na kawałki, ale nie drobne. Dodać odcedzony groszek. Przyprawić (ja zawsze obficie) ziołami i pieprzem. Wymieszać oliwę z octem i wlać do surówki, wymieszać.

Wskazówki i uwagi:

Ostatnio jeszcze dodałam oliwki czarne pokrojone. Zamiast groszku można dać kukurydzę. Wariacji jest tyle ile wykonawców i głodnych :) Powodzenia i smacznego!
Nadesłał(a) ruta, dnia: Mar 13, 2011
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.

Twoje zapiski: