Gazpacho z Segowii doprawione kuminem (wg przepisu Alicji B. Toklas)
Zupa na zimno - jak raz na gorące dni.
Rodzaj diety: wegańska
Składniki:
dla 4 osób
warzywa:
2 pomidory
2 ogórki
biała cebula
słodka papryka
przyprawy aromatyczno-smakowe:
4 ząbki czosnku
pół łyżeczki do kawy ostrej papryki
pół łyżeczki kawowej słodkiej papryki
łyżeczkę soli
pół łyżeczki sproszkowanego kminu rzymskiego
2 łyżki posiekanej świeżej bazylii (lub 3/4 łyżki suszonej)
4 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki okruchów świeżej bułki
4 filiżanki zimnej, niegazowanej wody mineralnej
Przygotowanie:
Pomidory i ogórki obrać i posiekać (pomidory dodatkowo pozbawić nasion). Cebulę i paprykę drobno posiekać. Czosnek zmiażdżyć.
Do dużej misy ceramicznej włożyć przyprawy aromatyczno-smakowe i dokładnie wymieszać. Ucierać, dodając kropla po kropli oliwę z oliwek, aż do uzyskania gładkiej emulsji.
Dodać okruchy świeżej bułki oraz przygotowane wcześniej warzywa. Wymieszać, dodać wodę i jeszcze raz bardzo dokładnie wymieszać. Przed podaniem silnie ochłodzić.
Twoje zapiski: