puszka.pl - pysznie!

Wiosenny poranek z awokado, rzodkiewką i ogórkiem

Smaczna i zdrowa surówka na każdy (a zwłaszcza wiosenny) poranek :) Doskonała również jako dodatek do głównego dania.


Rodzaj diety: wegańska & RAW

Składniki: dla 2-3 osób

1 lekko miękkie awokado
1 pęczek świeżej rzodkiewki
1 ogórek szklarniany
ser typu brie lub tofu (najlepiej wędzone)
pieprz
sól
rzeżucha
pestki słonecznika
sok z 1/4 cytryny

Przygotowanie:

Awokado opłukać, obrać i pokroić w kosteczkę. Skroić również ogórek, rzodkiewkę oraz serek. Wszystko ułożyć w misce, doprawić pieprzem i solą, wymieszać delikatnie. Następnie całość posypać kiełkami rzeżuchy oraz pestkami słonecznika. Skropić delikatnie cytryną, żeby awokado nam nie ściemniało :)

Wskazówki i uwagi:

Rzeżucha jest dwukrotnie bogatsza w witaminę C niż pomidory, co czyni z niej idealny składnik naszej diety na okres przejściowy między zimą a wiosną. Dzięki niej jesteśmy bowiem zdrowsi :) Rzodkiewka natomiast bardzo dobrze wpływa na trawienie oraz na wątrobę. Awokado z kolei zawiera bardzo wiele nienasyconych kwasów tłuszczowych, czyli tzw. "dobrego tłuszczu". Pomaga łagodzić zmiany nastrojów, stres oraz dolegliwości żołądkowe.
*
Smacznego!
Nadesłał(a) Dżasta-Kasiop, dnia: 2011-03-10 19:58:59.162
Źródło/autor przepisu: Wyobraźnia

Twoje zapiski: