Pierożek drożdżowy a'la calzone z serowo-warzywnym farszem
Ciekawa alternatywa pizzy. Tyle, że szybsza i jak dla mnie o wiele smaczniejsza:) Co więcej sam farsz można całkowicie modyfikować, co pozwala wspaniale wyczyścić lodówkę z resztek, np. wczorajszego obiadu. Jak dla mnie - rewelacja.
ciasto: 2 szklanki mąki
2,5 g drożdży w proszku (lub świeże drożdże)
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
bardzo ciepła przegotowana woda
bazylia
oregano
+ ewentualnie tymianek i pieprz
farsz: ser żółty
pomidory
+ ewentualnie pieczarki, cebula, papryka itp.
masło czosnkowe: 1/2 kostki masła
kilka ząbków czosnku
sól
Przygotowanie:
Mąkę, drożdże, sól i cukier wymieszać w misce. Dodawać stopniowo bardzo ciepłą wodę i wyrobić ciasto. Uformować kulę i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
W tym czasie przygotować farsz - starkować ser, pokroić pomidory w kostkę (wcześniej usunąć wodnisty miąższ z pestkami) + ewentualnie podsmażyć pokrojoną cebulkę, pieczarki i paprykę.
Przygotować masło czosnkowe - dokładnie wymieszać masło z przeciśniętymi ząbkami czosnku i solą.
Gdy ciasto troszkę wyrośnie, należy je ponownie wygnieść i podzielić na dwie równe części. Z każdej z nich uformować duży placek - cieńszy na brzegach i grubszy w środku. Każdy placuszek posmarować z jednej strony obficie masłem czosnkowym zostawiając ok. 1 cm odstęp od brzegu. Nałożyć farsz i posypać obficie serem. Złożyć na pół formując pierożka i dokładnie zalepić brzegi. Posmarować z obu stron resztką masła i posypać przyprawami.
Zapiekać na złoty kolor w ok. 170°C. Voila!
Wskazówki i uwagi:
Dobrze smakuje z ketchupem i plasterkami kiszonego ogórka.
Jeszcze raz zaznaczę, że jeżeli używamy pomidorów, bardzo ważne jest usunięcie z nich soczystego miąższu - inaczej nasz pierożek będzie miał w sobie za dużo wody i nie wyjdzie.
Zamiast suszonych drożdży można użyć tradycyjnych - trzeba jednak pamiętać o odpowiednim przeliczniku i rozczynie. Użyłam suszonych, bo takie zwykle mam w szafce:)
Nadesłał(a) dak0ta,
dnia: 2011-03-10 23:40:40.463
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.