Gazpacho z Malagi - na bulionie, z ogórkiem, pomidorem i ryżem (wg przepisu Alicji B. Toklas)
Zupa na zimno - jak raz na gorące dni.
Rodzaj diety: wegańska
Składniki:
dla 4 osób
4 filiżanki przecedzonego bulionu warzywnego
2 ząbki czosnku
1 duża biała cebula
sól
duży pomidor
mały ogórek
1/2 średniej czerwonej papryki
4 łyżki ugotowanego na sypko ryżu
4 łyżki oliwy
Przygotowanie:
Zaczynamy od przygotowania wywaru z warzyw (według własnych upodobań, może być z kostki). Gotujemy w nim czosnek i cebulę. Gdy cebula stanie się miękka, wyjmujemy ją z wywaru, podobnie jak czosnek.
Do ostudzonego wywaru dodajemy warzywa - obrane, pozbawione gniazd nasiennych i pokrojone w drobną kostkę. Oprócz tego dorzucamy ryż i oliwę. Wszystko starannie i energicznie mieszamy, odstawiamy do schłodzenia. Podajemy bardzo zimne.
Twoje zapiski: