puszka.pl - pysznie!

Gazpacho z Malagi - na bulionie, z ogórkiem, pomidorem i ryżem (wg przepisu Alicji B. Toklas)

Zupa na zimno - jak raz na gorące dni.


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: dla 4 osób

4 filiżanki przecedzonego bulionu warzywnego
2 ząbki czosnku
1 duża biała cebula
sól

duży pomidor
mały ogórek
1/2 średniej czerwonej papryki
4 łyżki ugotowanego na sypko ryżu
4 łyżki oliwy

Przygotowanie:

Zaczynamy od przygotowania wywaru z warzyw (według własnych upodobań, może być z kostki). Gotujemy w nim czosnek i cebulę. Gdy cebula stanie się miękka, wyjmujemy ją z wywaru, podobnie jak czosnek.

Do ostudzonego wywaru dodajemy warzywa - obrane, pozbawione gniazd nasiennych i pokrojone w drobną kostkę. Oprócz tego dorzucamy ryż i oliwę. Wszystko starannie i energicznie mieszamy, odstawiamy do schłodzenia. Podajemy bardzo zimne.
Nadesłał(a) pat, dnia: Sep 20, 2000
Źródło/autor przepisu: Kulinarny serwis Izy (już nie istnieje)

Twoje zapiski: