puszka.pl - pysznie!

Gazpacho z Kordoby - z ogórkami i czosnkiem (wg. przepisu Alicji B. Toklas)

Zupa na zimno - jak raz na gorące dni.


Rodzaj diety: lakto-wege

Składniki: dla 4 osób

2 łyżki oliwy z oliwek
2 zmiażdżone ząbki czosnku
2 ogórki

2 filiżanki wody
1 łyżeczka soli
2 łyżeczki mąki kukurydzianej
2 filiżanki śmietanki (ok. 30%)

Przygotowanie:

Do ceramicznej miski wlać oliwę z oliwek, dodać zmiażdżone ząbki czosnku i razem utrzeć. Ogórki obrać, usunąć gniazda nasienne, drobno posiekać i dodać do oliwy z czosnkiem, wymieszać.

W rondelku zagotować 2 filiżanki wody z solą. Mąkę kukurydzianą wymieszać z niewielką ilością zimnej wody (ok. 3 łyżki) i wlać do wrzątku. Chwilę pogotować, aby płyn zgęstniał. Zdjąć z ognia i wlać do miski. Zamieszać i ostudzić.

Do chłodnej zupy wlewać stopniowo, ciągle mieszając, śmietanę. Przed podaniem mocno ochłodzić.
Nadesłał(a) pat, dnia: Sep 20, 2000
Źródło/autor przepisu: Kulinarny serwis Izy (już nie istnieje)

Twoje zapiski: