Rodzaj diety: wegańska
Składniki:
1 kg ziemniaków
ew. garść ziaren słonecznika i pestek dyni
40 g mąki (tak jest w przepisie, ale ja daję znacznie więcej bo około 300 g)
łyżeczka soli + do osolenia wrzątku
szczypta kurkumy
szczypta imbiru
Przygotowanie:
Ziemniaki gotujemy w mundurkach przez jakieś pół godziny. Jak przestygną, obieramy je ze skórki i ugniatamy na gładką masę. Jeżeli robimy w wersji z pestkami, to należy je namoczyć przez 20-30 minut, rozdrobnić i dodać do masy. Następnie do ziemniaków dorzucamy mąkę, łyżeczkę soli, kurkumę i imbir, a potem ugniatamy łapkami na gładką masę.
Ciasto obsypujemy mąką tak, żeby nie kleiło się do rąk. Z ciasta tworzymy kilka wałków o grubości około 2 cm, a potem kroimy je na kawałki o długości 3 cm. Kroimy je na skos, żeby miały kształt kopytek ;)
Kopytka wrzucamy do wrzącej, osolonej wody i gotujemy kilka minut.
Twoje zapiski: