puszka.pl - pysznie!

Kopytka ziemniaczane z kurkumą i imbirem (bez jajek)

Doskonałe z sosem paprykowo-ziołowym.


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

1 kg ziemniaków
ew. garść ziaren słonecznika i pestek dyni
40 g mąki (tak jest w przepisie, ale ja daję znacznie więcej bo około 300 g)
łyżeczka soli + do osolenia wrzątku
szczypta kurkumy
szczypta imbiru

Przygotowanie:

Ziemniaki gotujemy w mundurkach przez jakieś pół godziny. Jak przestygną, obieramy je ze skórki i ugniatamy na gładką masę. Jeżeli robimy w wersji z pestkami, to należy je namoczyć przez 20-30 minut, rozdrobnić i dodać do masy. Następnie do ziemniaków dorzucamy mąkę, łyżeczkę soli, kurkumę i imbir, a potem ugniatamy łapkami na gładką masę.

Ciasto obsypujemy mąką tak, żeby nie kleiło się do rąk. Z ciasta tworzymy kilka wałków o grubości około 2 cm, a potem kroimy je na kawałki o długości 3 cm. Kroimy je na skos, żeby miały kształt kopytek ;)

Kopytka wrzucamy do wrzącej, osolonej wody i gotujemy kilka minut.
Nadesłał(a) Bananusiek, dnia: Mar 16, 2009
Źródło/autor przepisu: na podstawie książeczki "Kuchnia wegańska. 300 przepisów na zdrowe i smaczne dania", lekko zmodyfikowany przeze mnie

Twoje zapiski: