puszka.pl - pysznie!

Delikatny domowy makaron (bez jajek)

Z braku makaronu zrobiłam go wczoraj sama i wyszedł pyszny. Trochę podobny do ciasta pierogowego ^^ Makaron jest mniej czasochłonny niż się może wydawać. Wychodzi delikatny i pyszny ^^


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: dla 2 osób

2 szklanki mąki pszennej
woda
duża szczypta soli
łyżka oleju do gotowania

Przygotowanie:

Przed wyrabianiem ciasta można już postawić wodę na makaron, wtedy szybciej będziemy mogli jeść ^^" Do wody dodajemy łyżkę oleju.

Mąkę mieszamy z solą i wodą w takiej ilości, aby nie kleiło nam się do rąk i dało się rozwałkować. Oprószamy stanowisko pracy mąką i wałkujemy ciasto na grubość ok. 2 mm (w miarę cienkie, ale tak, żeby się trzymało).

Rozwałkowane ciasto posypujemy troszkę mąką, by się nie sklejało, kroimy na pół i nakładamy na siebie dwa płaty ciasta. Te znowu na pół i znowu nakładamy. Powinno być już na tyle wąskie, żeby można było kroić ciasto na kształt makaronu. Ja kroiłam w szerokie wstążki (na jakiś centymetr), chociaż nie wszystkie wyszły piękne i równe ;]. Rozdzielamy poszczególne nitki/ wstążki czy co tam zrobiliśmy, żeby się nie skleiły, chociaż mąka powinna temu zapobiec ;]

Makaron jest świeżo zrobiony i miękki, więc będzie się gotował krócej. Myślę, że ok. 5 min.
Nadesłał(a) kyouko, dnia: 2008-08-31 16:08:38.682
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.

Twoje zapiski: