Gazpacho pomidorowe na bulionie, z dodatkiem selera naciowego (wg. "Better Homes & Gardens")
Zupa na zimno - jak raz na gorące dni.
Rodzaj diety: wegańska
Składniki:
dla 8 osób
4 duże pomidory
mały ogórek
średnia zielona papryka
łodyga selera naciowego
mała cebula
ząbek czosnku
2 łyżki soku z cytryny
łyżka oliwy z oliwek
łyżeczka soli
łyżeczka cukru
pół łyżeczki do kawy czarnego pieprzu
pół litra bulionu z warzyw
kilka kropel sosu Tabasco
Przygotowanie:
Warzywa obrać, pokroić w drobną kostkę i wsypać do dużego garnka. Dodać utarty ząbek czosnku i pozostałe składniki. Bardzo dokładnie wymieszać. Mocno oziębić i podawać z drobnymi grzankami.
Wskazówki i uwagi:
Uwaga! Oziębioną zupę można podzielić na dwie części i jedną z nich zmiksować, a następnie połączyć powtórnie z niemiksowaną połową. Takie gazpacho będzie gęściejsze. Podać również z dodatkiem grzanek.
Twoje zapiski: