Rodzaj diety: wegańska
Składniki:
dla 1 osoby
ok. 2/3 szklanki czarnej fasoli (można tez użyć gotowej z puszki)
cebula, duża
oliwa z oliwek do smażenia
ok. 3-4 papryki
4 duże pomidory
ok. 6 plastrów ananasa lub średniej wielkości bakłażan
czosnek
słodka papryka
szczypta pieprzu kajeńskiego
pieprz ziołowy
ew. sok z cytryny
Przygotowanie:
Wcześniej namoczyć i ugotować czarną fasolę. Dużą cebulę posiekać i podsmażyć z ugotowaną fasolą na patelni, na oliwie z oliwek. Wrzucić na to posiekane papryki, poddusić. Obrać ze skóry pomidory, pokroić i wrzucić na warzywa, dusić aż odparuje nadmiar sosu.
Przyprawić czosnkiem, słodką papryką, szczyptą pieprzu kajeńskiego, pieprzem ziołowym i ew. sokiem z cytryny jak za słodkie - powinno być kwaskowe i pikantne. Dodać porządnie odsączone, posiekane plastry ananasa, wymieszać z farszem. Nie gotować już farszu - chodzi o to, aby smaki nie połączyły się zbytnio, tylko wtedy będzie fajny efekt słodkich kawałków ananasa w kwaskowym farszu.
Nadziewać naleśniki.
Wskazówki i uwagi:
Zamiast ananasa można dać do farszu średniej wielkości bakłażan. Trzeba obrać go ze skórki, posiekać w kostkę ok 1 centymetrową i wrzucić na patelnię razem z papryką. Robię tak jak trafi mi się okaz zbyt dojrzały i nie nadający się do spożywania "w roli głównej". :-)
Twoje zapiski: