puszka.pl - pysznie!

Słodko-kwaśny farsz paprykowy z czarną fasolką (do nalesników itp.)

Doskonały do naleśników, np. kukurydzianych zapiekanych pod serem.


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: dla 1 osoby

ok. 2/3 szklanki czarnej fasoli (można tez użyć gotowej z puszki)
cebula, duża
oliwa z oliwek do smażenia
ok. 3-4 papryki
4 duże pomidory
ok. 6 plastrów ananasa lub średniej wielkości bakłażan
czosnek
słodka papryka
szczypta pieprzu kajeńskiego
pieprz ziołowy
ew. sok z cytryny

Przygotowanie:

Wcześniej namoczyć i ugotować czarną fasolę. Dużą cebulę posiekać i podsmażyć z ugotowaną fasolą na patelni, na oliwie z oliwek. Wrzucić na to posiekane papryki, poddusić. Obrać ze skóry pomidory, pokroić i wrzucić na warzywa, dusić aż odparuje nadmiar sosu.

Przyprawić czosnkiem, słodką papryką, szczyptą pieprzu kajeńskiego, pieprzem ziołowym i ew. sokiem z cytryny jak za słodkie - powinno być kwaskowe i pikantne. Dodać porządnie odsączone, posiekane plastry ananasa, wymieszać z farszem. Nie gotować już farszu - chodzi o to, aby smaki nie połączyły się zbytnio, tylko wtedy będzie fajny efekt słodkich kawałków ananasa w kwaskowym farszu.

Nadziewać naleśniki.

Wskazówki i uwagi:

Zamiast ananasa można dać do farszu średniej wielkości bakłażan. Trzeba obrać go ze skórki, posiekać w kostkę ok 1 centymetrową i wrzucić na patelnię razem z papryką. Robię tak jak trafi mi się okaz zbyt dojrzały i nie nadający się do spożywania "w roli głównej". :-)
Nadesłał(a) sowa, dnia: 2003-08-29 00:00:00.0
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.

Twoje zapiski: