puszka.pl - pysznie!

Pizza pełnoziarnista wegańska


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

ciasto:
500 g mąki pełnoziarnistej [*]
0,5 kostki (50 g) drożdży
ok. 1 szklanki letniej wody
cukier
1 płaska łyżeczka soli
4 łyżki oliwy + do posmarowania

przykładowe dodatki:
gotowy sos pomidorowy
cebula
pieczarki
kukurydza
oliwki
papryka
brokuł
oregano
bazylia

Przygotowanie:

Robimy zaczyn: drożdże kruszymy do miski, mieszamy z cukrem i zalewamy szklanką letniej wody. Po 15 min, gdy zaczyn wyrośnie, dodajemy mąkę, sól i 4 łyżki oliwy. Przygotowane ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 30 min.

Gdy ciasto wyrośnie, dzielimy je na 2 części, podsypujemy mąką i rozwałkowujemy. W zależności jak rozłożymy ciasto - pizza może być gruba albo cienka. Smarujemy placki oliwą, a dopiero potem nakładamy sos pomidorowy, wykładamy składniki: pieczarki, cebulę, paprykę, oliwki, kukurydzę, brokuła. Posypujemy przyprawami: bazylią i oregano.

Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200°C. Pieczemy ok. 20 min. cienkie ciasto, 30 min. grube.

Wskazówki i uwagi:

[*] Najlepiej mi się sprawdza mąka pszenna pełnoziarnista z Lubelli - jest puszysta i drobno zmielona.
Nadesłał(a) izus, dnia: Mar 3, 2011
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.

Twoje zapiski: