Robimy zaczyn: drożdże kruszymy do miski, mieszamy z cukrem i zalewamy szklanką letniej wody. Po 15 min, gdy zaczyn wyrośnie, dodajemy mąkę, sól i 4 łyżki oliwy. Przygotowane ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 30 min.
Gdy ciasto wyrośnie, dzielimy je na 2 części, podsypujemy mąką i rozwałkowujemy. W zależności jak rozłożymy ciasto - pizza może być gruba albo cienka. Smarujemy placki oliwą, a dopiero potem nakładamy sos pomidorowy, wykładamy składniki: pieczarki, cebulę, paprykę, oliwki, kukurydzę, brokuła. Posypujemy przyprawami: bazylią i oregano.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200°C. Pieczemy ok. 20 min. cienkie ciasto, 30 min. grube.
Wskazówki i uwagi:
[*] Najlepiej mi się sprawdza mąka pszenna pełnoziarnista z Lubelli - jest puszysta i drobno zmielona.
Nadesłał(a) izus,
dnia: 2011-03-03 19:28:56.729
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.