Orkisz jest bogatym źródłem błonnika, witaminy A, E i D, zawiera cynk, miedź i selen.
Sałatkę można podawać jako dodatek do dań głównych oraz jako przekąskę.
2 szklanki ziaren orkiszu
pęczek natki pietruszki
15-20 sztuk małych pomidorków koktajlowych
2 łyżki oliwy z oliwek
sok wyciśnięty z połówki cytryny
1/4 łyżeczki suszonego cząbru
1/4 łyżeczki imbiru
pieprz świeżo mielony
sól morska
Przygotowanie:
Orkisz namoczyć na noc.
Po nocy, orkisz opłukać kilka razy, zalać wodą i gotować na wolnym ogniu około 30 min., po czym odcedzić i jeszcze raz przepłukać.
Ugotowany orkisz wymieszać z drobno pokrojoną natką pietruszki, pokrojonymi pomidorkami koktajlowymi, oliwą z oliwek, sokiem z cytryny, cząbrem, imbirem oraz doprawić do smaku solą i pieprzem.