polewa: 2 tabliczki gorzkiej czekolady
słodka śmietanka (taka jak do kawy, ja np. używam z Łowicza)
Przygotowanie:
Margarynę z jajkiem i cukrem ubijamy, po czym dodajemy mąkę z sodą i mleko, następnie kakao i konfitury. Ubijamy, ubijamy, a kiedy mamy już piękną czekoladową masę, wlewamy wszystko do wcześniej wysmarowanej tłuszczem tortownicy.
W czasie wyrabiania ciasta nagrzewamy piekarnik do 200°C, w czasie pieczenia zmniejszamy do 180°C. Pieczemy około 30-40 minut.
Kiedy ciacho będzie się piec, przygotowujemy polewę. Do małego garnuszka wlewamy trochę śmietanki i wrzucamy kostki czekolady, mieszamy, mieszamy, aż w końcu powstanie gęsta masa (UWAGA ŻEBY NIE PRZYPALIĆ, wtedy robią się okropne grudki).
Po 40 minutach wyjmujemy ciacho, czekamy aż trochę ostygnie, następnie wylewamy polewę i wygładzamy. SMACZNEGO :))
Nadesłał(a) samiris,
dnia: 2011-02-27 22:50:01.476
Źródło/autor przepisu: Internet