puszka.pl - pysznie!

Kluchy ryżowe z nadzieniem groszkowym (gotowane)

Robiłam je pierwszy raz z farszem groszkowym, bo groszek miałam pod ręką, ale myślę, że można do środka włożyć każde nadzienie, także słodkie. Aha, kluchy są świetne z sosem grzybowym.


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

ciasto:
1 woreczek białego ryżu
1 łyżka mąki
szczypta soli

farsz:
1 cebula
1/2 puszki zielonego groszku
ząbek czosnku
sól
pieprz
łyżka oleju do smażenia

Przygotowanie:

Ryż gotujemy, odcedzamy. Wrzucamy do wysokiego naczynia, miksujemy dodając mąkę i szczyptę soli. Z powstałej masy formujemy kulę.

W między czasie na patelni dusimy (ok. 10 minut) posiekaną cebulę. Dorzucamy do niej groszek, zmiażdżony czosnek, sól, pieprz, odkrywamy patelnię, po odparowaniu zbędnych soków przekładamy farsz do miski, miksujemy.

Z masy ryżowej odrywamy fragmenty tworząc w dłoniach półkola/miseczki, do których wkładamy po łyżeczce farszu, dobrze zaklejamy. Powstałe kulki wrzucamy do gotującej się wody, mieszamy aż zaczną wypływać, gotujemy 3-5 minut, odcedzamy, jemy;)
Nadesłał(a) kra, dnia: 2011-02-17 23:30:32.727
Źródło/autor przepisu: z głowy

Twoje zapiski: