Zapiekanka amarantusowa z cukinią, bakłażanem, papryką i serem mozarella
Rodzaj diety: lakto-wege
Składniki:
250 g ziarna amarantusa
1 kostka bulionowa wegetariańska
2 duże cukinie (lub kabaczki)
bakłażan
2 papryki
cebula
sos pomidorowy
2 ząbki czosnku
ser mozzarella
szczypta zmielonego kminu rzymskiego
szczypta gałki muszkatołowej
natka pietruszki do posypania
sos do marynowania warzyw:
oliwa z oliwek
ocet balsamiczny
sól
pieprz
Przygotowanie:
Amarantus dokładnie płuczemy na gęstym sitku pod bieżącą wodą. Następnie zalewamy wrzącą wodą w proporcji 1:2. Dodajemy kostkę bulionową i gotujemy ok. 25 min.
W tym czasie przygotowujemy warzywa: cukinie, bakłażana, paprykę kroimy w kostkę i marynujemy w sosie (oliwa z oliwek, ocet balsamiczny, sól, pieprz). Dodajemy cebulę pokrojoną w plasterki.
Po przecedzeniu przekładamy amarantus do naczynia żaroodpornego (wcześniej wysmarowanego oliwą). Następnie dodajemy warzywa i zalewamy sosem pomidorowym. Pieczemy pod przykryciem ok. 30 min. w rozgrzanym do 180°C piekarniku.
Na końcu odkrywamy naczynie, posypujemy potrawę startym serem mozarella i posypujemy kminem rzymskim oraz gałką muszkatołową. Pieczemy jeszcze ok. 5 min. Potrawę serwujemy z posiekaną natką pietruszki.
Twoje zapiski: