sos keczupowo-jogurtowy: jogurt naturalny - 1/4 szklanki (ja robię tego burgera bez jogurtu, też jest dobry)
keczup pikantny - 1/4 szklanki
4 chlebki pita lub bułki do hamburgerów
pomidor - 1 szt.
Przygotowanie:
Sos: jogurt wymieszać z keczupem i odstawić do lodówki.
Posiekaną paprykę wymieszać z posiekaną cebulą oraz czosnkiem, dodać orzeszki, ziarno słonecznika, migdały oraz troszkę soli i wszystko zmiksować dodając porcjami keczup i ocet. Z masy uformować 4 płaskie, okrągłe burgery. Posmarować je olejem, ułożyć na tacce i upiec z obu stron na rozgrzanym ruszcie lub usmażyć na patelni.
Chlebki pita przekroić poziomo na pół, prawie do końca. W każdy włożyć burger i plaster pomidora, opiec na ruszcie 2 minuty z każdej strony. Podawać polane przygotowanym wcześniej sosem.
Wskazówki i uwagi:
Ogólnie płatków migdałowych, słonecznika i orzeszków możesz dodać tyle, ile lubisz!